آشنایی با سبک معماری کلاسیک و ویژگی های این سبک معماری
به سبکی از معماری که عناصر معماری کلاسیک روم و یونان در آن مورد استفاده قرار می گیرند معماری کلاسیک گفته می شود. اغلب سبک های معماری که پس از دوره رنسانس در اروپا ظاهر شده اند به عنوان معماری کلاسیک در نظر گرفته می شوند. جان سامرسون این تعبیر گسترده را در کتاب خود به نام زبان معماری کلاسیک بیان نموده است. در ادامه با این سبک معماری بیشتر آشنا خواهیم شد.
تعریف کامل و جامع سبک معماری کلاسیک
ساختمان های بسیار زیادی با استفاده از سبک معماری کلاسیک تولید شده اند. از جمله این ساختمان ها می توان به پاتئون در دوران یونان باستان، پانتئون برای رم باستان، کلیسای سنت پیتر برای صدر مسیحیت، تمپیه تو برای دوره رنسانس پیشرفته اشاره کرد که همگی این ساختمان ها از اهمیت قابل توجهی برخوردار هستند. مهمترین نشانه های سبک معماری کلاسیک در قرن نوزدهم استفاده از طرح نمای رومی در ساخت بناهای کلاسیک بود. تاریخ معماری در قرن هجدهم به معنای احیای سبک ابتدایی همراه با تغییراتی بود که در جریان آن نظم دنیای کهن اروپا به دنیای مدرن در قرن 18 و 19 تغییر یافت.
اطلاعاتی جامع در رابطه با معماری کلاسیک
سبک معماری کلاسیک از معماری رم و یونان ایجاد شده است. پس از معماری کلاسیک بسیاری از سبک های معماری از عناصر این سبک معماری استفاده نموده اند و سبک معماری کلاسیک را احیا کردند، یکی از این سبک ها معماری نئوکلاسیک می باشد. ظاهر شهری خانه ها و اداره ها از نشانه های استفاده از معماری کلاسیک برای ساخت ساختمان ها می باشد. پیدایش و ظهور معماری کلاسیک با اولین حماسه هومر همزمان شد. استفاده از این سبک معماری در زمان رشد امپراتوری روم، ظهور مسیحیت، افول امپراتوری روم تا اواخر دوره باستان رواج داشت و در سده 7 تا 11 قرون وسطی استفاده از این سبک معماری کاهش قابل توجهی می یابد.
دوره های معماری کلاسیک
به طور کلی سبک معماری کلاسیک دارای دوره های مختلف می باشد که در ادامه این دوره ها را معرفی خواهیم نمود:
- شیوه و دوران هندسی
- دوران کهن
- دوره کلاسیک
- دوره هلیسم
ساختمان سازی به شیوه معماری کلاسیک به حدود 2000 سال قبل در غرب باز می گردد. این سبک معماری نیز همانند دیگر سبک های معماری با گذشت زمان دستخوش تغییرات زیادی شده است. ساختمان های احداث شده به سبک معماری کلاسیم از یک سو همانند داستان برای شما پیام های مهمی خواهد داشت و از سوی دیگر در هر بخش آن یک مسئله عمیق پنهان شده است.
معماری به طور کلی به معنای هنر و علم طراحی ساختمان و بنا می باشد. به طور کلی می توان گفت اجتماعی ترین هنر انسان معماری می باشد و سر و سامان دادن یک مکان با استفاده از متریال و روش های مختلف به روش نوآورانه موضوع اصلی معماری می باشد. به عقیده آگوست معماری هنر سازماندهی کردن فضا می باشد که این هنر از طریق ساختمان بیان می گردد.
این سبک معماری نشان دهنده تاثیرات اجتماعی و مذهبی یک ملت می باشد که در نهایت زیبایی و کمالات به دنیا عرضه شده است. زمانی که در یونان انسان محوری از اهمیت قابل توجهی برخوردار بود پایه سبک معماری کلاسیک بنا شد و همه چیز کاملا علمی بنا شد به همین دلیل در معماری کلاسیک گل و گیاه حضور کمرنگی داشته که این برخلاف فرهنگ شرق بوده است.
ویژگی های بارز معماری سبک کلاسیک
هماهنگی و تناسب ویژگی اصلی و بارز سبک معماری کلاسیک می باشد. ستون سازی در دوره معماری کلاسیک وارد بخش ساختمان سازی شد. بناهای ساخته شده با استفاده از این سبک معماری دارای ستون های بلند در بخش ورودی می باشند. یکی از خصوصیات اصلی این سبک معماری ستون های تزئین شده هستند به گونه ای که اکثر افراد این سبک معماری را به واسطه ستون ها و تزئینات خاص آن می شناسند. این ستون ها به سقف های بلند نیز نیاز دارند. بر این اساس یکی دیگر از ویژگی های سبک معماری کلاسیک سقف های بلند می باشد که جلال و شکوه فضای کلاسیک را تا حد قابل توجه افزایش می دهند. طراحان از ویژگی سقف های بلند استفاده کرده و از عناصر شلوغ بهره می گیرند. در صورت وجود سقف های بلند به پنجره های بلند نیز بدون شک نیاز خواهید داشت. این پنجره ها اغلب از کف تا سقف نصب شده اند و در این سبک معماری به عنوان سومین ویژگی بارز شناخته می شوند. این پنجره ها به بخش های کوچکتر تقسیم شده و می توانند به صورت صاف و قوس دار باشند. استفاده از پنجره های بلند نمایانگر جلال و شکوه بنای کلاسیک می باشد. خطوط و فضاهای منحنی شکل یکی از نکات مهم و ضروری در ساختمان های کلاسیک می باشد. استفاده از وسایل منحنی و گرد به انسان احساس آرامش، راحتی و اصیل بودن می دهد.
رنگ های قابل استفاده در این سبک معماری محدود هستند، به طور کلی از رنگ های دلخواه نمی توان در سبک معماری کلاسیک استفاده کرد و باید به سلیقه خود یکی از رنگ های گرم و پخته را انتخاب نمایید. در این سبک معماری به جای رنگ قرمز از زرشکی، به جای رنگ سبز از رنگ یشمی و به جای رنگ آبی از رنگ سرمه ای استفاده می شود. در حالت کلی رنگ های استفاده شده در معماری کلاسیک با یکی از رنگ های سیاه، قهوه ای و طوسی مخلوط می شوند.
در این سبک معماری سرمه ای، قهوه ای، زرشکی، یشمی، سدری، طلایی، برنزی و صورتی چرک بیشترین کاربرد را دارند اما از همه رنگ ها همزمان با هم نمی توان استفاده کرد. در فضای غالب ساختمان های به این سبک باید از یک یا دو رنگ ثابت استفاده کرد.
شیوه های مختلف معماری کلاسیک
به طور کلی سبک معماری کلاسیک به روش های مختلف دوریک، یونیک و کرنتین طبقه بندی می شوند که از اجزای بدن انسان بر گرفته شده اند.
معماری کلاسیک دوریک
ساختمان های احداث شده با استفاده از این سبک معماری کاملا رسمی با ساختمان های بلند هستند که ارتفاع آن ها از سطح زمین زیاد است. این ستون ها از سمت پایین به بالا باریک می شوند و بدنه ستون نیز از پایین به بالا باریک شده است و در قسمت میانی ستون به صورت محدب است و سر ستون ساده و بدون تزئینات است.
معماری کلاسیک یونیک
در این سبک معماری ستون ها باریک و بلند هستند و سر ستون پیچ خورده و به صورت حلزونی است. طرح ستون های این سبک معماری از هر سو برای بیننده یکسان دیده می شود. ستون های این سبک معماری در مقایسه با معماری کلاسیک دوریک بلندتر هستند و تعداد شیارهای روی بدنه ستون ها حدود 26 عدد است. تغییر شکل سر ستون تفاوت بین این دو سبک معماری کلاسیک را مشخص می سازد. در سبک یونیک ستون سنگی روی پایه ستون دایره ای شکل قرار می گیرد و این ستون ها از سنگ یکپارچه تراشیده شده و دارای فرورفتگی ساخته شده است.
معماری کلاسیک شیوه کرنتین
برای ساخت ستون های موجود در معابد برای نخستین بار از سبک کرنتین استفاده شده است. سر این ستون ها به صورت کاسه زنگ رو به بالا هستند.
بناهای مهم ساخته شده با استفاده از سبک معماری کلاسیک از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. از جمله این ساختمان ها می توان به شهر اکروپل و یا ارگ آتن اشاره کرد که اقدامات خاص معماری روی آن ها انجام شده است. معبر پارنتون، معبد الهه آتنا و معبد ارختثوم از جمله ساختمان های بنا شده با استفاده از این سبک معماری هستند. سنگ های این ساختمان ها تراش داده شده و با متریال فلزی بسیار زیبا در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. همچنین از مهمترین بناهای ساخته شده با استفاده از این سبک معماری می توان به معابد سنگی، آمفی تئاتر روباز و فضای جمعی شهری مثل آگورا که محل تجمع و برگزاری مراسم می باشد اشاره کرد.
عناصر مورد استفاده در سبک معماری کلاسیک
ستون ها
ساختمان های ساخته شده با استفاده از سبک معماری کلاسیک در نمای ورودی دارای ستون های بلند هستند. ستون های تزئین شده به عنوان خصوصیات بارز سبک معماری کلاسیک در نظر گرفته می شوند. به طوری که بسیاری از افراد این ساختمان ها را بر اساس نوع تزئینات ستون ها و سر ستون ها و قدمت آن ها تشخیص می دهند. نمودهای این سبک معماری در طراحی داخلی ساختمان ها مشهود است. در طراحی داخلی این ساختمان ها به استفاده از خطوط عمودی راه راه بر روی دیوارها و پرده های موجود در ساختمان تاکید شده است.
سقف
همانطور که گفتیم ستون های بلند نیازمند سقف های بلند هستند. از این رو دومین عنصر مهم در معماری کلاسیک سقف ها هستند، استفاده از سقف بلند در ساختمان شکوه و عظمت فضای مورد نظر را افزایش می دهد به همین دلیل با افزایش ارتفاع سقف شکوه و عظمت فضای مورد نظر نیز افزایش می یابد. همین ویژگی باعث شده است طراحان از عناصر شلوغ در این سبک دکوراسیون استفاده کنند. این سقف ها گاهی دارای گچ بری نیز هستند.
کف
مواد طبیعی همچون سنگ و چوب متریالی هستند که با بهره گیری از معماری سنتی یونانی در این سبک معماری برای کف مورد استفاده قرار می گیرند. این متریال ها در سطوح بزرگ و یکدست به چشم می آیند.
مبلمان
در صورتی که برای فضای داخلی خانه خود سبک معماری کلاسیک را انتخاب نمایید تنها می توانید مبلمان استیل را انتخاب نمایید. البته مبلمانی که از ترکیب چوب و پارچه ساخته شده اند و چوب در آن ها به عنوان پایه اصلی مورد استفاده قرار گرفته است نیز می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد. چوب به کار رفته در این مبلمان دارای نقش و فرم های برجسته هستند، این فریم های پر نقش و نگار باید با استفاده از پارچه های گلدار و گرانبها پوشیده شده باشند. چوب های به کار رفته در این مبلمان اغلب منبت کاری شده هستند و بر روی آن ها کار دست قابل مشاهده است. در این سبک معماری غذاخوری مکان مستقل را به خود اختصاص می دهد. صندلی ها، بوفه و یا ویترین برای نگهداری سرویس غذاخوری نیز در این سبک معماری مشاهده می شود. دیگر وسایل مورد استفاده در این سبک معماری اغلب از جنس چینی، نقره و شیشه می باشند. طرح هایی از نقوش طبیعت در این سبک معماری نیز مشاهده می شود.
نور
در هر حالتی برای انجام کار، آرامش و انجام کارهای معمولی و روزانه بدون شک به نور نیاز خواهید داشت. اصلی ترین عامل پویایی فضای داخلی نور می باشد از این رو بدون نور، فرم رنگ و بافت در فضای داخلی قابل مشاهده نخواهد بود. هدف اصلی نورپردازی ایجاد محیطی زیبا و کارآمد می باشد که با ویژگی های خاص فضای مورد نظر باید منطبق باشد.
نورپردازی مناسب ویژگی خانه ها به سبک کلاسیک را برجسته تر نشان می دهد. در خانه هایی که دارای نشیمن بزرگ هستند استفاده از مبلمان و لوسترها به سبک کلاسیک توصیه می شود. لوسترهای برنجی و یا بلورین برای این خانه ها مناسب می باشد.
طراحی داخلی معماری کلاسیک
با استفاده از آباژور در کنار مبلمان و میز ناهارخوری فضا زنده تر و درخشان تر به نظر خواهد آمد. استفاده از لوستر دیوارکوب در کنار آینه و کنسول نیز باعث زیبایی فضای خانه شما خواهد شد. همچنین می توانید از لامپ های دیواری برای دکوراسیون خانه خود استفاده نمایید. نور لامپ ها در این سبک معماری اغلب به صورت خنثی و با رنگ های ملایم و رنگ های روز در نظر گرفته می شوند.
رنگ
یکی از ابزار مهم به منظور هدایت و القا حالات روانی در افراد و جوامع رنگ می باشد. استفاده از رنگ مناسب به رفع خستگی و تحریک چشم کمک قابل توجهی می کند. رنگ ها می توانند در ساعات مختلف روز در زمینه های مختلف تضادهایی ایجاد می کنند و در هر ساعت سایه روشن های جدید پدید خواهند آمد. رنگ های مختلف می توانند فضا را متنوع و سرزنده سازند. با استفاده از این رنگ می توان فضا را یکپارچه ساخت و وحدت ایجاد نمود. در کاربرد رنگ از حد وسط استفاده می شود و گاه می توان از رنگ های خیلی روشن و یا خیلی تیره استفاده نمود. رنگ های استفاده شده در این سبک طراحی اغلب برگرفته شده از طبیعت هستند.
مطالب بیشتر: